GMT 07:25
CET 08:25
Pleven 09:25

Language
English

Хотел РОСТОВ ****
5800 Плевен, ул. "Цар Борис III" 2
тел.: +359 64 805005, факс: +359 64 801517

Плевен е известен като град на музеите. В непосредствена близост до хотел Ростов се намират едни най-впечатляващите исторически и културни паметници от национално значение. На всички наши гости предлагаме преглед на най-вълнуващите от тях, които задължително трябва да посетите. А при конкретен интерес, хотелът организира групови и индивидуални турове. Освен това не пропускайте възможността просто да се поразходите по плевенските улици, където ще откриете романтиката и уюта на множеството кокетни кафета и малки ресторанти разположени на търговските улици около хотела.


 

Намира се на 250 m северозападно от хотела. След като излезете от хотела, тръгнете на дясно по улица "Цар Борис III". На второто кръстовище в ляво е разпоожена църквата.

Паметник от българското Възраждането с национално значение. Построена през 1834 г. на мястото на малкия параклис от времето на Втората българска държава, претърпял разрушения през ХVІ-ХVІІ. Със султански ферман от 1696 г. е разрешено той да бъде възстановен в стария му вид. По-късно е построена по-голяма църква, открита през 1834 г. Иконостасът е дело на майстори от тревненската резбарска школа, а иконите са рисувани от представители на самоковската школа. В храма е експонирана една от най-богатите колекции от икони на Димитър Зограф, включваща 68 икони.

към началото
 

Намира се до църквата "Св. Николай".

Е основан през 1919 г. Сградата, в която се помещава е обявена за паметник на архитектурата с национално значение. Интериорът е издържан в традициите на европейския градски стил от края на ХІХ век. Институтът налага своето присъствие в културния живот не само на града, но и в театралното пространство на страната. Тук бихте се наслаждавали и на изпълненията на прочутата "Плевенска Филхармония".

към началото
 

Намира се на 200 m южно от хотела.

Параклисът е построен през 1907 г. изцяло с дарения от гражданите на Плевен. Това е една от най впечатляващите български църкви, с уникално офермено пространство. В криптата се съхраняват кости на загиналите при Плевен български, руски, румънски, филандски, украйнски, беларуски, молдовски войни. Иконостасът и иконите са творби на видни български майстори. Параклисът е един от вечните символи на града, превърнал се в част от официалния герб на Плевен.

  към началото
 

Намира се на 150 m срещу хотела.

E открита през 1984 г. в изключително уникална сграда, дело на арх. Никола Лазаров. Един от най-известните художници на България Светлин Русев, дарява на родния си град Плевен, богата колекция от 400 картини и скулптури на световни и български майстори на изкуството. Постоянната експозиция предлага повече от 250 ценни художествени произведения. Това е най-голямото частно дарение в областта на изобразителното изкуство в България. Качеството на сбирката, която ще откриете тук е ненадмината в цяла България.

към началото
 

Намира се непосредствено пред сградата на изложба дарение Светлин Русев.

Едно наистина уникално съчетание от вода и светлина. Водната каскада е разположена на площ от 10 дка. И представлява вълнуваща поредица от фонтани и водни препятсвия. Работи от април до октомври и предлага прохлада и уникални възможности за отмора. Съоръжението е уникално не само за България.То е особено ефектно вечер, когато съчетава блясъка на фонтаните и ефекта от осветяването. Около каскадата са разположени кокетни малки кафета и ресторанти, предоставящи допълнителни възможности за отдих.

към началото
 

Намира се на 150 м от хотела, непосредствено преди сградата на театъра.

На 11.12.1877 г. в обикновена градска къща отсяда руският император Александър ІІ, на когото е представен пленения турски маршал Осман паша. В този дом живее и първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. По-късно къщата е превърната в музей. Днес пространството около музея е оформено като кокетен и тих градски парк, предпочитани място за отдих и отмора.

към началото
 

Намира се на 500 м южно от хотел Ростов, в близост до входа на градската градина.

Той е уреден в уникална сграда, построена за казарма през 1884 г. Фондовото богатство на музея включва над 250 хил. експонати от античността, средновековието и от най-новата история на Плевен и региона. Със своите колекции, фондовете на музея са истинка съкровищница на културни и исторически ценности. Може би най-богатият български исторически музей.

към началото
 

Намира се в непосредствена близост до Историческият музей.

Възниква през 1958 г. като отдел към Историческия музей. Като самостоятелна институция се отделя през 1973 г. Притежава богат фонд от творби живопис, графика, скулптура. Съхраняват се творби на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Николай Павлович, Георги Данчов, Илия Бешков, Светлин Русев, Сидония Атанасова и др.

към началото
 


Разположен в западния край на Плевен. Удобен начин да стигнете до него е използването на градският обществен транспорт автобусна линия No 1.

Е разположен на самото бойно поле, където( 1877 г. ) отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения за превземането на Плевен. От тогава до наши дни, напоената с кръв земя се нарича "Мъртвата долина". По неповторим и силно въздействащ начин в парка се издига единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама "Плевенска епопея 1877". ( най-мащабното на Балканите творение на изобразителното и приложно изкуство ) Сградата символизира трите щурма с блокадата на града. В парка са разположени: Костницата, Къща-музей "Стоян и Владимир Заимови", автентични оръдия, десетки братски могили и паметници. Любимо място за разходка на плевенчани споделете го!

към началото
 


Разположен в южния край на града. Удобен начин да стигнете до него е използването на обществен транспоет тролейбусни линии No 3 и No 7.

Най-големият български градски парк, разположен сред вековни дървета. Предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и спорт. В парка ще откриете десетки ресторанти, атракции и много спортни съоръжения. Тук е разположена и градската зоологическа градина. Предлагат се много маршрути за преход, а любителите на водните спортове ще открият своето точно място. Истинското любимо място на плевенчани, за почивката през уикендите.

към началото
home © Copyright 2005 - KA Group / hotel Rostov | Trademark | All rights reserved. Created by it design adv.

home